A/B tests zijn belangrijk in de zoektocht naar optimale resultaten binnen e-mailmarketing. Toch krijgt testen te weinig aandacht en dat is vreemd. Wellicht vraag je je af hoe je het beste een test kunt opzetten. Of denk je dat het teveel tijd kost om een goede A/B test te beginnen? Hieronder beschrijven we vier verschillende A/B tests die je redelijk snel kunt opzetten.

A/B test 1: kies verschillende onderwerpregels

Kleine wijzigingen in de onderwerpregel kunnen al voor grote verschillen zorgen in het openpercentage. Zo heeft Frankwatching een test opgezet waarbij ze de resultaten van twee onderwerpregels met elkaar vergeleken. Deze leken sterk op elkaar, alleen begon de onderwerpregel met een ander woord:

Versie A) Gratis whitepapers over e-mailmarketing, projectmanagement & social intranet
Versie B) Nieuwe whitepapers over e-mailmarketing, projectmanagement & social intranet

Versie B scoorde 1,3% beter dan versie A wat betreft het openpercentage. Deze stijging van 1,3% zorgde ervoor dat ruim 70 extra ontvangers de nieuwsbrief hebben geopend. Een mooi resultaat! Uit een soortgelijke test kwam ongeveer hetzelfde resultaat. Ook hier zat een klein verschil tussen de verschillende onderwerpregels:

Versie A) “Want an email as unique as your business?”
Versie B) “Get an email as unique as your business.”

Versie A had een openpercentage dat 1,4% hoger lag dan versie B. Het testen op de onderwerpregel is vooral interessant wanneer je weinig tijd hebt. Test lange en korte onderwerpregels, onderwerpregels met of zonder personalisatie, stel een vraag of maak juist een statement etc.

A/B test 2: kies verschillende teksten in call-to-actions

Net zo eenvoudig als de test op basis van onderwerpregels is de A/B test met verschillende teksten in de call-to-action (CTA). Onze partner 8Seconds heeft met een klant een A/B test opgezet waarbij alleen de tekst in de CTA werd gewijzigd. De winnende CTA werd gekozen op basis van het doorklikpercentage. In de afbeelding hieronder zie je een overzicht van de resultaten van de verschillende call-to-actions in de test.

A/B testen van call to actions

Uit deze test blijkt dat het de moeite waard is om een A/B test op te zetten waarin je de tekst van call-to-actions wijzigt. Kleine wijzigingen in de call-to-action kunnen al grote gevolgen hebben voor het klikpercentage.

A/B test 3: Deel één call-to-action op in meerdere call-to-actions

Bijna iedere e-mailcampagne bevat call-to-actions. Meestal wordt geadviseerd om één belangrijke CTA op te nemen in een e-mail, maar het is niet zeker of dit voor jouw organisatie en jouw doelgroep het beste werkt. Je bent er pas zeker van nadat je het hebt getest. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat het opsplitsen van die ene CTA in meerdere kleine CTA’s meer conversie oplevert. Als je dit slim aanpakt verkort je namelijk het conversiepad op de website.

Amazon heeft een dergelijke test opgezet voor een event-driven e-mail. Het doel van deze e-mail is om de ontvanger een review te laten schrijven over het boek dat deze persoon eerder heeft gekocht. In de afbeelding hieronder zie je links het voorbeeld met één CTA en rechts het voorbeeld met meerdere kleine CTA’s.

Opgezette A/B test van Amazon

Bekijk of je de verschillende CTA’s kunt opdelen in meerdere kleine CTA’s en ga aan de slag met A/B testen. Kijk bij dit soort e-mailcampagnes vooral naar het conversiepercentage op de website. Het kan dus best zo zijn dat het klikpercentage in de e-mail met meerdere CTA’s tegen valt in vergelijking met de andere e-mail. Toch is dit niet erg, want het gaat uiteindelijk om het conversiepercentage.

A/B test 4: stel een HTML-versie en een tekstversie op

Wanneer je iets meer tijd hebt om je e-mailcampagne te testen, zet dan een test op waarbij je, niet de HTML-versie, maar juist de tekstversie stuurt naar ontvangers. Je ontvangers krijgen dagelijks namelijk tientallen opgemaakte nieuwsbrieven in hun inbox. Test, om extra op te vallen, met het versturen van de tekstversie bij een eenmalige e-mailcampagne. Als je deze test opzet, kijk dan vooral naar het klikpercentage. Het openpercentage kan namelijk een stuk lager liggen dan je gewend bent, omdat het voor ontvangers niet nodig is om de afbeeldingen in de tekstversie handmatig te downloaden. Ze kunnen de e-mail zonder het downloaden van de afbeelding namelijk ook goed bekijken.

Ga aan de slag met de Split-run campagnes binnen Measuremail

Maak gebruik van de Split-run campagnes in Measuremail en ga aan de slag met A/B testen. Zorg ervoor dat je één element tegelijk test. Het is namelijk belangrijk om de variabele waarop je de test wilt baseren te isoleren. Je kunt de learnings uit deze test dan meenemen in de volgende A/B test. Houdt bij welke tests je al hebt uitgevoerd en welke versie de beste resultaten haalde, zodat je deze inzichten mee kunt nemen in nieuwe A/B tests.

Heb jij een andere test opgezet die mooie resultaten opleverde? Laat het weten in de reacties.