Veel mensen ontvangen tientallen e-mails per dag en klagen over een overlopende inbox. Om het overzicht in de inbox te verbeteren heeft Gmail enige tijd geleden naast de traditionele inbox de Priority Inbox geïntroduceerd. Deze inbox is een extra functionaliteit van Gmail en “leert” welke e-mails de ontvanger belangrijk vind en zet belangrijkste e-mails bovenaan in de inbox.

Hoe werkt de Priority Inbox?

Gmail voorspelt op basis van eerder gedrag van de ontvanger welke e-mails bovenaan in de inbox moeten komen. Daarbij zijn factoren als openen, klikken en beantwoorden belangrijk. In de Priority Inbox worden e-mails dan ook in drie categorieën verdeeld:

  • Belangrijk en ongelezen – alle e-mails die relevant zijn voor de ontvanger.
  • Met ster – alle gelezen e-mails die later nog eens bekeken moeten worden.
  • Alle overige – alle overige e-mails.

Hoe vaker de inbox wordt gebruikt door de ontvanger, des te efficiënter kan deze ermee werken. Als marketeer loop je met deze inbox het gevaar dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt. Als ontvangers je e-mail niet openen heeft dat namelijk een negatieve invloed op de toekomstige campagnes die je gaat sturen. Je inbox placement verslechtert naarmate je e-mails niet geopend worden. Hoe slechter je inbox placement, des te minder kans heb je dat je ontvangers je toekomstige campagnes openen. Daarnaast claimt Google dat mensen met de Priority Inbox 6% minder tijd besteden aan hun e-mails. Je moet dus meer doen om de aandacht te trekken en hetzelfde resultaat te krijgen.

Een goede inbox placement in de Priority Inbox:

Tip 1: laat mensen zich aanmelden via dubbele opt-in. Dit verplicht ontvangers om je eerste e-mail te openen en daarin te klikken. Dit zal de inbox placement van je eerstvolgende campagnes ten goede komen.

Tip 2: stuur nieuwe inschrijvers een welkomstcampagne met meerdere e-mails. Bij deze campagnes haal je vaak de hoogste opens en kliks. Met een goede welkomstcampagne zorg je direct voor een goede inbox placement bij de eerstvolgende campagnes.

Tip 3: gebruik een testgroep om verschillende versies van je e-mail te testen. De versie waarbij je de hoogste opens en kliks haalt stuur je vervolgens naar de rest van je database. Het is altijd al van groot belang geweest om dit te testen, maar nu zijn de opens en kliks in je huidige campagne ook van belang voor je toekomstige campagnes.

Tip 4: Hoe relevanter je e-mails, des te beter worden deze gelezen. Zorg dat je aan de slag gaat met personalisering en segmentatie. Een goede manier om te segmenteren is op basis van verzendfrequentie. Laat je abonnees kiezen hoe vaak ze je e-mails willen ontvangen. Als ze zelf kunnen kiezen is de kans veel groter dat ze je e-mails openen. De inbox placement zal daardoor optimaal blijven.