Grote kans dat dit je bekend voorkomt: je opent je net verzonden nieuwsbrief en je ziet dat de afbeeldingen niet getoond worden. Dit komt omdat bijna alle mailclients (78%) afbeeldingen blokkeren in e-mail. Als je je bericht voornamelijk via afbeeldingen wilt overbrengen dan is de kans groot dat lezers je boodschap missen. Er is een applicatie die hulp biedt bij dit probleem: Mozify

Mozify maakt het mogelijk om een opgemaakte tekst en een mozaïek te tonen op het moment dat een mailclient je afbeeldingen blokkeert. Een mozaïek is een tabel waarin alle cellen verschillende kleuren krijgen, gebaseerd op de afbeelding. Dit ziet er uit als een “gepixelleerde” versie van je afbeelding.

Deze gepixelleerde versie geeft een goede indruk van de inhoud van het bericht voordat de afbeeldingen zijn gedownload. Je mail valt direct op en je zult de lezer hierdoor eerder verleiden om door te klikken.

De afbeelding hieronder geeft een goed voorbeeld van het verschil in boodschap dat de ontvanger in eerste instantie ziet voordat de afbeeldingen zijn geladen zonder (1a) en met (1b) gebruik van de functies van Mozify.

Mozify Guess

Zoals je ziet krijgt de lezer niet alleen een goed beeld van de afbeelding, maar kan de lezer de tekst ook al lezen. Waar men kan klikken is direct duidelijk. In Mozify is het ook mogelijk om gebruik te maken van image maps. Je kunt via een image map gebieden selecteren in je afbeeldingen die klikbaar zijn. Deze zijn direct actief. Dit betekent dat de klant dus ook direct kan klikken. Hierdoor zal het aantal clicks ook vaak hoger liggen.

Een idee uit de training video van Mozify dat ik leuk vind, is dat je in het mozaïek preview een ander beeld zou kunnen tonen dan in de daadwerkelijke afbeelding. Op die manier kun je een “verborgen” boodschap en een leuk effect creëren. Zoals het voorbeeld hieronder: het uitpakken van een cadeautje.

Alternatieve afbeelding

 

Als je de bovenstaande zaken leest dan lijkt er eigenlijk geen reden om geen gebruik te maken van deze functionaliteit. Er zijn echter wel beperkingen:

Bestandsgrootte

Er wordt erg veel code gegenereerd voor het maken van een mozaïek. Dat betekent dat je mail in bestandsgrootte toeneemt. Gmail toont e-mails die groter zijn dan 100 KB niet als volledige e-mail. In het geval van een e-mail groter dan 100 KB zal Gmail het volledige bericht verschuilen achter de melding “[message clipped] View the entire message”. Als je hier op klikt krijg je alsnog het volledige bericht te zien. Je zou kunnen zeggen dat het daarom niet zo’n probleem is, maar het staat natuurlijk wel vreemd als je bericht ineens ergens wordt afgebroken. Tijdens het maken van het mozaïek kun je in Mozify in de rechterhoek ook steeds de “Total file size” zien, waarmee je de totale grootte van je e-mail kan controleren.

Je hebt ook zelf de grootte van je bestand in de hand doordat je het aantal rijen en kolommen van je mozaïek kunt instellen. Daarnaast kun je ook cellen samenvoegen of een opgemaakte tekst gebruiken in plaats van een mozaïek om zo de bestandsgrootte zo laag mogelijk te houden.

Transparantie

Transparantie, zoals je kunt gebruiken in PNG’s, ondersteunt Mozify niet. De reden hiervoor is dat de afbeeldingen die uiteindelijk worden geladen over het mozaïek en de opgemaakte tekst heen komen te liggen. Als je afbeelding transparant zou zijn zou je deze door de afbeelding heen kunnen zien waardoor het effect hiervan niet goed overkomt.

E-mailclients ondersteuning

Niet alle e-mailclients ondersteunen de functionaliteiten die Mozify aanbiedt. Uitgaand van de statistieken van Campaign Monitor zal 78% van alle ontvangers de geoptimaliseerde mail zien. Voor 21% zal er niets veranderen, ze zien geblokkeerde afbeeldingen zoals ze dat altijd zien. Minder dan 0.5% zal enkel een mozaïek zien. Hieronder vind je een overzicht van de ondersteunde mailclients:

Clients die Mozify ondersteunen

Conclusie

Het team van Email on Acid heeft met Mozify een erg mooi product gemaakt waarmee je een vervanging kan maken voor die lelijke kruizen van niet gevonden afbeeldingen. Het maakt afbeeldingen direct herkenbaar zonder dat ze geladen zijn. De meeste e-mailclients ondersteunen Mozify, maar helaas nog niet allemaal en daarnaast kan het zorgen voor mails met een bestandsgrootte van meer dan 100 KB. Als die twee laatste punten geen probleem zijn dan zou ik zeker Mozify eens proberen.

Ben je door dit artikel benieuwd geworden aan naar de mogelijkheden voor het inzetten van Mozify voor jouw nieuwsbrieven? Geef ons een seintje en mail naar contact@measuremail.com

Ik zou Victor Roemgens graag bijzonder willen bedanken voor ons gesprek op de DDMA Email Summit en het aanraden van Mozify!