Op 8 april heeft Apple iOS 8.3 gelanceerd. In deze nieuwe versie zit de Nederlands sprekende Siri. Siri is een geavanceerde, persoonlijke assistent die werkt met spraakherkenning. iPhone-bezitters kunnen in een natuurlijke taal vragen en commando’s overdragen en zo de conversatie aangaan met hun iPhone. Tot voor kort beheerste Siri de Nederlandse taal nog niet, maar met de komst van iOS 8.3 laat Siri zich ook bedienen met Nederlandse opdrachten.

Impact op e-mailmarketing

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de mensen met een smartphone hun e-mails lezen op de smartphone. De lancering van de Nederlands sprekende Siri heeft dus zeker impact op e-mailmarketing. Zo is Siri bijvoorbeeld in staat om de opdracht ‘lees mijn mail voor’ op te volgen en de laatste binnengekomen e-mails voor te lezen.

De kans is niet erg groot dat er op dit moment al veel ontvangers zijn die de inbox scannen door Siri deze voor te laten lezen, maar dit zal langzaam veranderen. Apple zet flink in op de ontwikkeling van Siri gezien de interactie met de nieuwste Apple devices, zoals de Apple Watch en CarPlay. We mogen verwachten dat deze wijze van interactie dusdanig geperfectioneerd wordt dat steeds meer gebruikers ervoor kiezen om inkomende e-mails en andere berichten voor te laten lezen. iPhone-gebruikers kunnen hun inbox op die manier scannen (bijvoorbeeld wanneer ze onderweg zijn) en op basis van de voorgelezen teksten berichten in de inbox laten staan of verwijderen.

Hoe leesbaar zijn nieuwsbrieven over het algemeen?

Hoe worden nieuwsbrieven op dit moment voorgelezen door Siri? Je kunt dit natuurlijk zelf testen, maar je kunt ook onderstaand geluidsfragment beluisteren. Je hoort al snel dat de meeste nieuwsbrieven niet goed voorgelezen worden, omdat Siri geen duidelijk onderscheid kan maken tussen teksten en HTML. In het geluidsfragment is dat goed te horen.

 

Hoe maak je nieuwsbrieven beter leesbaar voor Siri?

Toch is het mogelijk om je nieuwsbrief goed voor te laten lezen door Siri. Houdt rekening met de volgende kenmerken van Siri:

  • Siri leest niet de hele nieuwsbrief voor, maar stopt na ongeveer 25 seconden.
  • Niet alle HTML wordt correct herkent door Siri. In sommige gevallen leest Siri links of andere HTML-elementen voor. Dit maakt het voor ontvangers lastig om een beeld te vormen van de inhoud van de nieuwsbrief.
  • Het is niet mogelijk om aan te geven dat Siri bepaalde delen van de tekst over moet slaan en bijvoorbeeld bij de titels in het midden van de nieuwsbrief moet beginnen.

De tekst die voorgelezen wordt moet de ontvanger een goed beeld geven van de informatie die in de nieuwsbrief te vinden is. Schrijf een inhoudsopgave of samenvatting en laat deze tekst de onderwerpregel en de preheader ondersteunen om de ontvanger te stimuleren de nieuwsbrief daadwerkelijk te lezen.

Siri leest altijd het eerste deel van de mail voor, dus plaats de tekst die voorgelezen moet worden nog vóór de preheader. Door de tekst wel te plaatsen, maar onzichtbaar te maken zal een ontvanger er niks van merken wanneer deze de nieuwsbrief bekijkt. Test hoe lang Siri erover doet om de opgegeven tekst voor te lezen en speel met de lengte om ervoor te zorgen dat Siri aan het einde van de inhoudsopgave of samenvatting stopt met voorlezen.

Maak je nieuwsbrief Siri-proof en laat ‘m op de juiste manier voorlezen door onderstaande HTML voor de preheader te plaatsen.

<span style=”clip: rect(0px, 0px, 0px, 0px); height: 1px; max-height: 1px; display: block; margin: -1px; overflow: hidden; padding: 0;position: absolute; width: 1px; mso-hide: all;”>Tekst voor Siri</span>

In onderstaand geluidsfragment is te horen dat je ontvangers een goed beeld kunt geven van de informatie die in je nieuwsbrief te vinden is wanneer je bovenstaande tips toepast.