Deliverability lijkt voor veel marketeers een toenemende bron van zorg en dat is niet verrassend. 54% van de bedrijven geeft aan problemen te hebben met deliverability. Vaak is het onduidelijk welke factoren deliverability beïnvloeden. Toch zijn het vaak maar enkele factoren die voor problemen bij het afleveren van e-mails zorgen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste factoren. Houdt hier rekening mee in de opzet van je e-mailmarketing.

Foutieve e-mailadressen:

Stuur geen e-mails naar adressen waarbij het bericht toch niet aankomt (een hardbounce). Typefouten in het e-mailadres zijn hier vaak de oorzaak van. Haal deze adressen uit je database en zorg dat je niet herhaaldelijk e-mails stuurt naar deze adressen die toch niet bestaan. Bij veel Email Service Providers (ESP’s) kun je dit automatisch regelen in de software.

Complaint rate:

Met de complaint rate wordt het percentage mensen bedoelt dat op de “report spam” knop klikt wanneer ze jouw e-mailbericht openen. Kleine schommelingen kunnen al een dramatisch effect hebben op je deliverability. Het is dus van groot belang om dit direct (geautomatiseerd) aan te pakken. Internetproviders geven aan ESP’s door welke personen op de ‘report spam’ knop hebben geklikt. ESP’s vangen dit signaal op en halen deze e-mailadressen vervolgens uit jouw lijst, zodat je een schone database houdt.

Spam trap hits:

Een spam trap is een oude inbox die niet meer actief wordt gebruikt door een natuurlijk persoon. Deze inbox is echter door een internetprovider gereactiveerd, speciaal om spam op te sporen. Wanneer de internetprovider regelmatig e-mails van jou in deze spam trap ontvangt zal je deliverability drastisch verminderen. Dit probleem zal zich alleen voordoen wanneer je een hele slechte lijsthygiëne hebt.

Relevantie voor ontvangers:

Relevantie van de content voor ontvangers is niet alleen de belangrijkste succesfactor in e-mailmarketing, maar zorgt ook voor een hogere deliverability. Internetproviders zijn de manier waarop ze normale e-mails van spam filteren aan het veranderen. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan interactiefactoren zoals het aantal geopende e-mails en het aantal kliks. We zien dus een verschuiving naar meer verfijnde mechanismen, waarbij je reputatie en de deliverability (mede) bepaald wordt door deze interactiefactoren. Wees er bij iedere e-mailcampagne dus van overtuigd dat deze van een hoog niveau is. Heb je geen geschikte content of boodschap? Stel de campagne dan uit en verstuur deze wanneer je wel toegevoegde waarde kunt bieden.

Authenticatie:

Door het implementeren van technische bouwstenen als SPF, DKIM en DMARC kun je aan internetproviders bewijzen dat je als verzender bent wie je zegt. Spammers maken regelmatig gebruik van valse e-mailadressen. Wanneer je e-mailbericht wordt geverifieerd en je hebt deze bouwstenen laten implementeren, weten internetproviders dat je de echte verzender bent. Dit komt je deliverability ten goede. Bij het authenticeren van je e-mailberichten kan jouw ESP je ondersteunen.