Een goede welkomstcampagne is de welkome vervanging van de saaie aanmeldbevestiging. Wanneer mensen zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief kun je kort bevestigen dat dit is gelukt, maar je kunt dit moment veel beter gebruiken door een goede welkomstcampagne op te zetten. Dit is namelijk het moment waarop je de hoogste open, klik en conversieratio’s kunt halen. Dat is niet vreemd, want deze e-mail komt letterlijk op het moment dat de ontvanger erom vraagt. Zorg dat nieuwe abonnees direct je welkomstbericht ontvangen. Ze zijn geïnteresseerd in je bedrijf, gebruik dit cruciale moment om ze ervan te overtuigen dat jouw nieuwsbrief de aandacht waard is.

Het bevestigingsbericht

Wanneer je kiest voor een dubbele opt-in moet het bevestigingsbericht heel overzichtelijk zijn. Je ontvangers krijgen dan een e-mail waarin ze op een aanmeldlink moeten klikken, voor ze je nieuwsbrief zullen ontvangen. Wijs ontvangers op een duidelijke manier erop dat ze eerst nog op een link moeten klikken voor ze zijn aangemeld voor de nieuwsbrief (kies dus een goede onderwerpregel). Voeg geen afleidende afbeeldingen of links toe waardoor mensen vergeten op de bevestigingslink te klikken. Zorg er daarnaast voor dat de aanmeldlink in de preview al zichtbaar is, zodat mensen niet hoeven te scrollen om de belangrijkste link van je e-mail te vinden.

Eenmalig bericht of een serie?

Bij een welkomstcampagne heb je de keuze of je een eenmalig bericht of een serie van welkomstberichten stuurt. Wanneer je een serie van welkomstberichten gebruikt heb je meerdere contactmomenten en kun je nieuwe abonnees meer betrokken maken bij jouw nieuwsbrieven. Een goede serie van welkomstcampagnes bevat zowel commerciële als niet-commerciële content. Maak bij een serie van welkomstmails wel duidelijk dat je meerdere berichten stuurt, omdat het anders verwarrend kan zijn voor je ontvangers.

De inhoud van de welkomstcampagne

Nog veel te vaak worden er bevestigingsmails verzonden waarin nieuwe abonnees niet bedankt worden voor inschrijving. Ook wordt een bevestigingsmail nog veel te vaak als eenvoudig bericht zonder html-opmaak verzonden. Juist in dit eerste bericht is het zo belangrijk om je huisstijl en de juiste sfeer uit te stralen.

Wanneer een nieuwe abonnee zich aanmeld is deze betrokken. Maak hier gebruik van door te vragen of de ontvanger jouw bericht door wil sturen naar een collega of een vriend. Vraag de ontvanger ook om jouw e-mailadres toe te voegen aan de lijst met veilige afzenders.

De aanmeldcampagne voor een business-to-business (b2b) marketeer

Veel b2b bedrijven houden een blog bij. Enkele weken nadat een blog verschenen is krijgt deze vaak niet meer de aandacht die het verdient. Zet daarom enkele interessante artikelen in je aanmeldcampagne. Zo blijf je de aandacht vestigen op de blogs die je eerder hebt geschreven en begin je direct met het opbouwen van een relatie.

De aanmeldcampagne voor een business-to-consumer (b2c) marketeer

De belangrijkste reden voor consumenten om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief is om korting te ontvangen. Geef dan ook direct een mooie korting als beloning voor het aanmelden. Je maakt dan direct gebruik van de betrokkenheid bij de ontvanger.

Wil je verrassen of ga je voor groei van je database?

Maak bewust de keuze of je van tevoren al aangeeft dat nieuwsbriefinschrijvers korting of interessante content ontvangen.  Als je van tevoren aangeeft dat ze korting ontvangen, zet je de korting in om meer nieuwsbriefabonnees te krijgen. Echter, deze inschrijvers zijn vaak minder betrokken, omdat ze zich vooral hebben aangemeld voor die korting. Wanneer je dit niet van tevoren aangeeft zul je abonnees verrassen en maak je direct een goede indruk op nieuwe abonnees.