Business-to-business (b2b) marketing is vanzelfsprekend heel anders dan business-to-consumer (b2c) marketing. Dit geldt ook voor het e-mailmarketing kanaal. Wanneer je als b2b marketeer probeert om een b2c stijl (design, content etc.) in je e-mail campagnes te gebruiken, bestaat de kans dat je de plank mis slaat. Daarnaast vinden veel b2b marketeers het lastig om iedere keer interessante en effectieve e-mail campagnes op te zetten. Zorg dat je deze uitdaging steeds aangaat, om de voordelen van het e-mailkanaal volledig te benutten.

Verbeter je b2b e-mailmarketing met de volgende tips:

Gebruik menselijke taal

Gebruik in een b2b e-mail campagne dezelfde stijl als in een persoonlijke, zakelijke e-mail. Op die manier toon je de persoonlijkheid binnen je organisatie en verlevendig je de schrijfstijl. Dezelfde inhoud van je nieuwsbrief wordt zo een stuk interessanter voor de lezer.

Stel doelen

Te veel e-mailcampagnes worden verzonden omdat dit van de marketeer verwacht wordt. Hun enige doel bij het verzenden is dat hen achteraf niet verweten kan worden dat ze geen campagne verstuurd hebben. Neem eens even de tijd om te brainstormen over jouw e-mailmarketingdoelen en de bijbehorende strategie. Wanneer je aan de slag gaat met een concrete strategie zul je merken dat je opens en clicks geleidelijk stijgen.

Biedt iedere keer waardevolle informatie

Het is zeer waarschijnlijk, in een b2b omgeving, dat je abonnees niet zitten te wachten op een e-mail met een speciale aanbieding. Ze ontvangen jouw nieuwsbrief omdat ze hun taken goed uit willen voeren. Stel jezelf de vraag welke informatie ze van je willen ontvangen wanneer ze zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief. Bekijk daarnaast in oude rapportages van je nieuwsbrieven welke content jouw lezers interessant vinden (waar hebben ze veel op geklikt?). Zorg dat je abonnees iedere keer weer waardevolle informatie biedt, zodat ze profijt hebben van jouw nieuwsbrief.

Houdt rekening met een langer verkooptraject

In een b2b markt duurt het vaak langer om van een prospect een klant te maken. Vaak gaat daar een traject van enkele weken of maanden aan vooraf. Bedenk op welke manier je e-mailcampagnes het beste in kunt zetten om bij iedere fase in dit traject een prospect naar de volgende stap te brengen.

Houdt rekening met groepsbeslissingen

Veel zakelijke e-mailcampagnes hebben niet als doel om direct een reactie van de ontvangers te krijgen. Zorg ervoor dat jouw campagne naar de juiste collega’s binnen de organisatie doorgestuurd worden. Op die manier kun je het beslissingsproces positief beïnvloeden.

Blijf testen

Test de frequentie van je verzending. Soms is het beter om drie keer per week een campagne met één artikel te sturen dan één campagne per week met drie artikelen. Test met verschillende knoppen, verschillende soorten onderwerpregels etc. Lees daarover meer in ons artikel over testen.

Biedt oplossingen

Zakelijke professionals worden iedere dag geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Ook op jouw vakgebied. Als je helpt om de uitdagingen op jouw vakgebied aan te gaan, zijn je nieuwsbrieven waardevol voor je ontvangers. Wanneer je jouw product aanprijst, beschrijf dan op welke manier dit product een oplossing biedt voor de uitdagingen van jouw ontvangers.